Dari Mana Datangnya Coklat Terbaik Dunia?

Anda tahu ia menyebabkan ketagihan. Anda tahu bahawa ia boleh menggemukkan. Anda tahu bahawa ia mengandungi banyak gula. Adakah itu menghalang anda?

Raspberry Bites Coklat Putih

Raspberry Bites Coklat Putih tidak mungkin semudah ini. Coklat putih dan raspberi segar bergabung untuk membentuk satu manisan yang cantik yang sempurna manis dan masam.

Belajar Buat Coklat Dari Rumah

Untuk makan sendiri atau untuk bisnes coklat.

Coklat Strawberi Bersama Coklat Putih

Strawberi coklat ini kelihatan mengagumkan, tetapi mereka sebenarnya cukup mudah untuk membuatnya. Kuncinya adalah untuk menjaga coklat pada suhu panas yang rendah semasa anda mencelupkan beri.

Labels

Friday, August 3, 2012

Coklat: Mitos lwn Fakta

Coklat adalah tinggi dalam kafein
Fakta: Walaupun tanggapan orang ramai, coklat susu mengandungi jumlah kafein yang agak kecil - kira-kira sama seperti secawan kopi tanpa kafein. Walau bagaimanapun, coklat juga mengandungi theobromine, saudara kafein. Theobromine adalah kurang berkuasa daripada kafein.


Coklat punca jerawat
Fakta: Walaupun ianya menjadi kebimbangan remaja, kajian yang dibina sejak tahun 1960 menunjukkan ada hubungan antara memakan coklat dan mendapat jerawat. Jurnal Persatuan Perubatan Amerika, selepas mengkaji penyelidikan yang banyak antara hubungan coklat dan jerawat, menyatakan "pemakanan tidak memainkan peranan dalam rawatan jerawat di kebanyakan pesakit ... jumlah besar coklat secara klinikal tidak memburukkan lagi jerawat."


Coklat menyebabkan hiperaktif
Fakta: Salahkan badut. Parti-parti harijadi menyebabkan hiperaktif - bukan coklat. Kajian yang khusus diuji coklat gagal untuk menunjukkan apa-apa hubungan antara makan dan kelakuan hiperaktif di kalangan kanak-kanak. Adalah dipercayai persekitaran tinggi rangsangan di mana makanan bergula dimakan, seperti majlis hari jadi, apa mempengaruhi kelakuan.


Coklat menyebabkan migrain
Fakta: Coklat telah lama menjadi sasaran sebagai pencetus untuk migrain dan sakit kepala tetapi kajian telah gagal untuk menunjukkan apa-apa korelasi. Tiada kaitan telah ditemui walaupun penghidap migrain percaya diri mereka sensitif kepada coklat.


Coklat punca kerosakan gigi
Fakta: Lupakan semua ibu anda pernah memberitahu anda tentang bagaimana makan coklat terlalu banyak akan memberikan anda kaviti. Ahli sains kini percaya jangkamasa makanan menginap di dalam mulut anda, bukan kandungan gula, adalah apa yang menyebabkan kaviti. Coklat keluar dari mulut anda agak cepat-perkara yang tersekat di sana yang bermasalah, seperti keropok, biskut atau buah-buahan kering. Kajian menunjukkan bahawa coklat gelap dan koko sebenarnya mungkin baik untuk kesihatan gigi kerana antioksidan flavanol dan sebatian lain dalam koko dan coklat melambatkan pembinaan plak.


Alahan kepada coklat biasa
Fakta: Coklat bukanlah makanan alergen yang tipikal. Daripada kira-kira satu hingga dua peratus rakyat dewasa Amerika dan 5-8 peratus daripada kanak-kanak yang mempunyai alahan makanan, 90 peratus alah kepada sama ada susu, telur, kacang, soya, gandum, ikan atau kerang. Bergantung kepada jenis coklat, satu atau lebih bahan-bahan ini mungkin hadir dalam produk coklat. Baca label dengan teliti.

Thursday, August 2, 2012

Coklat Chip

Bahan-bahan
250g mentega
150g gula perang
150g gula kastor
3 kuning telur
300g tepung
3 camca teh baking power
2 camca teh soda bikarbonat
2 camca besar serbuk koko
100g coklat chip
100g badam yang dicincang
esen vanila secukup rasa

Cara Menyediakan
1) Ayak tepung, baking power, soda bikarbonat dan serbuk koko bersama
2) Masukkan gula kastor dan gula perang bersama mentega dan pukul campuran sehingga kembang. Setelah kembang, masukkan kuning telur dan teruskan pukul.
3) Campur bahan-bahan yang telah diayak dalam langkah (1) ke dalam adunan dalam langkah (2) Masukkan coklat chip dan juga badam yang telah dicincang. Gaul sehingga sebati.
4) Dengan menggunakan tangan/sudu/acuan, bentukkan bulatan biskut dan susun bulatan biskut tersebut di atas tray. Bulatan yang dibentuk janganlah terlalu besar dan bila susun jarakkan antara satu sama lain sejauh 2 inci antara satu sama lain kerana biskut yang dibakar nanti akan mengembang dan menjadi besar.
5) Sudah siap bolehlah dibakar di dalam oven selama 15 minit pada suhu 170 darjah celcius (bergantung pada oven masing-masing)

Wednesday, August 1, 2012

Mengapa Mereka Kata Coklat Bermanfaat Untuk Kesihatan?

Adakah coklat mempunyai manfaat untuk kesihatan? Beberapa kajian dan penyelidikan yang dibuat tidak lama dahulu mencadangkan ia mempunyai manfaat untuk kesihatan. Malah, banyak bahan kimia yang terkandung dalam coklat telah didapati memberi manfaat kepada kesihatan. Jadi, ia tidak bercanggah dengan mitos lama dan separuh benar yang mengatakan bahawa apa-apa yang kelihatan dan rasa baik adalah buruk.
Manfaat kesihatan adalah benar bagi koko, coklat gelap dan makanan coklat yang diproses secara minimum. Selain daripada kuprum dan magnesium yang membantu dalam mengawal tekanan darah dan denyutan jantung, ia mengandungi flavonoid, yang juga dijumpai dalam teh hijau - tinggi antioksidan. Seperti yang anda mungkin tahu, antioksidan baik untuk kesihatan kerana mereka memberi beberapa faedah kesihatan, seperti berikut:

  • Meningkatkan peredaran darah
  • Tekanan darah yang lebih rendah
  • Merangsang buah pinggang, memperbaiki penghadaman
  • Boleh membantu pesakit yang kurang selera makan, batu karang, dan anemia
  • Meningkatkan fungsi endotelium
  • Menentang radikal bebas dan lain-lain molekul pemusnah yang dikenali untuk mencetuskan strok dan penyakit jantung.
  • Mengurangkan kematian berkaitan penyakit hati
Terdapat dua jenis Flavonoid, epicatechins dan catechin. Catechin telah didapati banyak terdapat dalam makanan coklat yang diproses secara minimum dan koko. Ini bermanfaat untuk membantu dalam mencegah penyakit-penyakit jantung dan mungkin masalah kanser. Ia juga membantu meningkatkan sistem imun seseorang individu, yang ini juga baru-baru ini telah ditemui oleh pakar-pakar. Catechins boleh dijumpai tiga kali ganda dalam coklat berbanding dengan yang terdapat di dalam teh.

Walaupun manfaat kesihatan ditemui didalam coklat, anda perlu berhati-hati pada jenis dan jumlah coklat yang anda makan atau minum. Kerana apa-apa yang berlebihan boleh menjadi buruk kepada kesihatan, dan begitu juga dengan coklat. Makan coklat dalam kuantiti yang tinggi masih boleh menyebabkan berat badan dan akhirnya mencetuskan penyakit terutamanya jika anda mengambil jenis coklat yang kurang sihat.

Untuk mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan, anda perlu memilih jenis coklat yang betul  kerana tidak semua jenis coklat baik. Sebagai contoh, jenis coklat yang sangat diproses seperti yang dalam bentuk gula-gula dan bar berkalori tinggi, gula dan kandungan lemak, oleh itu ia perlu dielakkan. Jenis yang sihat adalah coklat gelap, koko, dan mana-mana coklat lain yang diproses secara minimum.

Ini adalah berkaitan dengan kajian yang menunjukkan kesan dengan memakan coklat yang dilakukan oleh pakar-pakar. Dalam satu kajian yang yang tertentu, separuh daripada kumpulan memakan coklat gelap manakala yang lainnya memakan coklat putih. Orang-orang yang makan coklat putih, tidak menunjukkan sebarang perubahan dalam tekanan darah, manakala yang lain yang makan coklat gelap, jauh menurunkan tekanan darah sistolik mereka.

Dalam satu lagi kajian yang dijalankan di Universiti Pennsylvania State, kumpulan yang berbeza menerima diet rendah lemak, kecuali setengah mendapat snek tinggi karbohidrat dan yang lain memakan coklat bar rendah lemak untuk tempoh masa tertentu. Kedua-dua kumpulan tidak menunjukkan perbezaan dalam tahap kolesterol tidak baik atau LDL selepas itu. Walau bagaimanapun, mereka yang makan bar coklat tidak menunjukkan peningkatan dalam trigliserida, jenis lemak darah yang menyebabkan risiko penyakit jantung dan kolesterol baik atau HDL.

Daripada kajian ini, ia menunjukkan bagaimana coklat sebenarnya boleh menjadi makanan diet yang baik. Walau bagaimanapun, peserta hanya diberi makan coklat dalam kuantiti minimum, oleh itu ia masih tidak digalakkan untuk mengambil lebih daripada apa yang diperlukan untuk anda. Juga, jangan lupa untuk mengelakkan makanan coklat yang tinggi dalam perasa tiruan, dengan produk tenusu, dan gula. Ingat ini: kurang ianya diproses, anda akan mendapat manfaat kesihatan dari coklat.

Tuesday, July 31, 2012

Bagaimana Membuat Oreo Truffles?



Dari Mana Datangnya Coklat Terbaik Dunia?

Anda tahu ia menyebabkan ketagihan. Anda tahu bahawa ia boleh menggemukkan. Anda tahu bahawa ia mengandungi banyak gula. Adakah itu menghalang anda? Sudah tentu tidak! Ia coklat, kita sedang bercakap tentangnya di sini! Siapa yang boleh menolaknya? Coklat adalah kegemaran tua dan muda. Terdapat begitu banyak jenis di luar sana. Anda boleh mencari apa-apa jenis coklat untuk memuaskan kehendak anda walaupun yang paling cerewet di kalangan kita. Tanya sesiapa sahaja di mana coklat terbaik di dunia datang dan anda akan mendapat pelbagai pendapat, tetapi yang paling akan bersetuju bahawa coklat Belgium adalah di kalangan terbaik.
Coklat Belgium, seperti yang kita tahu hari ini, berkembang pada abad ke-19, tetapi coklat telah hadir di Belgium untuk kira-kira tiga abad lalu.
Hari ini, terdapat banyak jenama utama coklat Belgium termasuk Guylian, Côte d'Or dan coklat Godiva. Walaupun Leonidas, yang dianggap sebagai yang termurah antara semua jenama utama coklat Belgium, mempunyai pengikut yang ramai di seluruh dunia.
Ini boleh disebabkan oleh kualiti coklat Belgium, tetapi juga kepelbagaian yang ada. Berbeza dengan jenis yang lain, yang cuma pada kombinasi popular karamel, kismis dan beberapa kelas kacang, coklat Belgium memaparkan kombinasi praktikal yang boleh dimakan. Hanya pergi ke katalog online mana-mana jenama besar. Anda akan melihat perasa untuk cendawan, kacang, buah-buahan, coklat putih dan pelbagai kategori lain. Jika anda tidak dapat mencari sesuatu yang anda suka, maka anda tidak benar-benar mencintai coklat.
Coklat yang cair dalam mulut? Ianya konsisten dengan coklat Belgium yang telah menjadi kegemaran untuk kegunaan dalam air pancut coklat. Ini adalah trend terbaru di parti-parti, majlis perkahwinan dan banyak lain-lain acara sosial.
Air pancut coklat pada dasarnya adalah alat untuk pemanasan coklat, yang kemudian diangkut secara menegak sebelum mengalir di peringkat untuk kesan air terjun. Coklat Belgium biasanya tinggi dalam lemak koko, memberi konsistensi yang semulajadi indah yang disyorkan untuk air pancut coklat.
Air pancut coklat juga lebih mudah untuk diuruskan daripada kek perkahwinan tradisional. Tidak ada keperluan untuk membayar seseorang wang untuk reka bentuk yang rumit dan anda tidak perlu bimbang tentang apa-apa yang berpecah-belah pada hari yang bersejarah. Itu, semakin banyak syarikat katering menawarkan air pancut coklat sebagai alternatif dan ia biasanya sambutan hangat di kalangan tetamu, yang boleh melepaskan kanak-kanak dengan mencelup strawberi, marshmallow dan apa-apa sahaja yang anda berikan kepada mereka, dalam coklat Belgium yang melata.

Friday, June 15, 2012

Video: Bagaimana Untuk Mencairkan Coklat Dalam Double Boiler

Mencairkan coklat dalam double boiler membenarkan coklat untuk cair secara perlahan melalui haba secara tidak langsung, supaya ia kurang cenderung untuk "seize". Ikuti langkah berikut untuk mencairkan coklat dalam double boiler.


Coklat Strawberi bersama Coklat Putih


Strawberi coklat ini kelihatan mengagumkan, tetapi mereka sebenarnya cukup mudah untuk membuatnya. Kuncinya adalah untuk menjaga coklat pada suhu panas yang rendah semasa anda mencelupkan beri. Melter coklat (bandingkan harga) boleh membantu. Atau anda boleh mencairkan coklat dalam double boiler atau mikrowave, dan bekerja dengan cepat.
Cari strawberi besar dengan batang panjang. Ianya kelihatan lebih baik apabila dicelup dalam coklat dan batang panjang membuat ia lebih mudah untuk mencelupnya.



Masa penyediaan: 20 minit

Masa masak: 5 minit

Jumlah Masa: 25 minit

Hasil: 16-20 strawberi



bahan-bahan:


26 oz bar coklat gelap (atau 12 oz coklat gelap)
1 sudu kecil. mentega
1 liter strawberi
6 oz leburan putih coklat gula-gula atau coklat cip putih



Penyediaan:


1. Lapikkan bekas pembakar dengan kertas digilap atau kertas minyak.

2. Pecahkan coklat dan tempatkan di bahagian atas double boiler dengan mentega. Cairkan sepenuhnya. Atau letakkan kepingan coklat dan mentega dalam bekas didalam mikrowave dan haba pada kuasa 50% selama 30 saat. Kacau, dan ulangi sehingga cair.

3. Sementara itu, basuh strawberi dan keringkan dengan tuala kertas. Strawberi perlu menjadi kering bagi coklat untuk melekat padanya.

4. Memegang strawberi pada batang, celup dalam coklat, salut strawberi dengan baik. Biarkan coklat lebihan menitis. Letakkan strawberi coklat pada kertas yang disediakan dan biarkan sejuk sepenuhnya.

5. Letakkan gula-gula coklat putih cair atau cip di dalam bekas. Memanaskan pada kuasa 50% selama 30 saat. Kacau dan ulangi sehingga cair. Dengan garpu, alirkan coklat putih berbanding strawberi coklat.

6. Biarkan strawberi sejuk sepenuhnya dalam peti sejuk sehingga sedia untuk dihidangkan.


Bagaimana Untuk Menyimpan Coklat?


Sebaik-baiknya, coklat harus disimpan di dalam bekas yang kering, gelap. Suasana yang sempurna sepatutnya 60-70 darjah F, mempunyai lembapan yang rendah (kurang daripada 50 peratus), jauh dari cahaya matahari, dan jauh dari mana-mana makanan atau lain-lain ramuan dengan bau berkuasa yang boleh mempengaruhi coklat. Keadaan pengalaman kerap tinggi boleh menyebabkan mentega coklat dalam coklat meningkat kepada kawasan atas, mewujudkan "blossom" naungan kelabu gelap yang menyedihkan. Ini adalah kelemahan yang remeh-temeh yang boleh diperbaiki dengan mengurangkan suhu coklat. Walau bagaimanapun, di samping untuk "blossom", manis boleh menjadi tengik apabila didedahkan kepada cahaya yang kuat, yang nyata akan memberi kesan rasa dan kualiti coklat.
Jika anda tinggal di kawasan yang sangat panas dan tidak mempunyai aircond, anda mungkin perlu menyimpan coklat anda di dalam peti sejuk untuk mengelakkan ia daripada berkurangan. Untuk 'mengunci' coklat, letakkannya dalam pakej yang kedap udara dan tidak menghapuskan daripada pakej sehingga ia telah dinaikkan kepada 70 tahap, untuk mengelakkan terjadinya kelembapan atau lembapan daripada terbina pada coklat. Titisan air ini akan mengelakkan coklat daripada berkurangan dan mungkin memberi kesan kepada struktur coklat apabila dicairkan.

Sunday, June 10, 2012

Mencincang Coklat Supaya Seragam

Bagaimana Mencairkan Coklat?

Mencairkan coklat tidak sama dengan menempa coklat. Mencairkan coklat boleh dilakukan didalam mikrowave atau double boiler. Ada terdapat beberapa cadangan asas semasa mencairkan coklat:


  • Pastikan coklat telah dihiris menjadi kepingan yang konsisten. Jangan cuba menambah cairan kepada jumlah coklat yang besar atau coklat yang tidak dihiris.
  • Pastikan semuanya tidak tersentuh air! Coklat akan menjadi sesuatu yang susah untuk dikendalikan bila ia telah bercampur walaupun dengan beberapa titik air. Pastikan alatan, tempat kendalian dan tangan anda betul-betul kering.
  • Cairkan coklat dengan menggunakan suhu rendah. Coklat terlalu sensitif dan akan menjadi 'kering' jika terlebih panas.
  • Kacau coklat anda dengan kerap menggunakan spatula silikon, apabila coklat kelihatan mula mencair.
  • Coklat mengekalkan bentuknya apabila dilarutkan, jadi satu-satunya cara untuk mengetahui jika ia benar-benar terlarut adalah dengan mengacaunya. Jangan bergantung kepada melihat sahaja.

Mencairkan Coklat Dalam Microwave

Microwave adalah dibayangkan sangat berguna untuk mencairkan coklat. Jika digunakan dengan berkesan, ia boleh mencairkan coklat lebih cepat daripada double boiler dengan sedikit usaha. Bahagian yang paling penting mencurahkan coklat di Microwave memilih setting yang sesuai. Pastikan anda menggunakan mangkuk yang selamat untuk microwave untuk mencairkan coklat anda. Jika ianya terlalu panas ini akan menyukarkan anda untuk berurusan selepas ia telah keluar dari Microwave. Jika anda telah panaskan coklat anda, dengan serta-merta tuangkan ke dalam bekas yang sesuai, tambahkan dengan coklat yang belum cair dan kacau secara konsisten.

Ia adalah lebih baik mencairkan coklat anda pada suhu yang rendah untuk mengelakkan 'kekeringan'. Jika microwave anda tidak mempunyai pilihan ini, panaskan coklat dalam suhu yang lebih rendah dan campur antara setiap sesi pemanas. Selain itu, jika microwave anda tidak mempunyai turn-table, secara manual pusingkan bekas itu setiap kali anda berhenti untuk mencampur coklat.

Ia adalah sangat sukar untuk menentukan masa sebenar, kerana ia boleh berbeza berdasarkan gelombang elektrik, jenis coklat dan juga kandungan mentega dalam coklat. Walau bagaimanapun, sebagai maklumat kira kira-kira 1 minit bagi 1 auns coklat, 3  minit untuk 8 oz. coklat, 3.5 minit untuk 1 paun coklat, dan 4 minit untuk 2 kali berat. Kacau coklat konsisten sehingga ia benar-benar terlarut.

Mencairkan Coklat Dengan Double Boiler

Kaedah konvensional mencairkan coklat adalah dengan menggunakan sebuah relau berganda. Sebuah relau berganda adalah satu set khusus alatan yang terdiri daripada periuk sup yang mengekalkan air panas, dan mangkuk yang sesuai dan selamat di atas periuk sup. Jika anda tidak memiliki sebuah relau berganda, apa-apa mangkuk keluli atau cawan untuk disesuaikan dengan baik di atas periuk sup boleh digunakan.

Mulakan dengan mengisi periuk sup dengan air panas daripada air paip. Anda mahu air yang cukup untuk menyediakan air panas, tetapi tidak begitu banyak hingga menyebabkan air melimpah. Panaskan periuk sup dengan api perlahan sehingga air mula mendidih, kemudian letakkan mangkuk coklat di atas air. Jika anda mempunyai jumlah coklat yang banyak, mulakan dengan 1/3 daripada jumlah akhir. Biarkan coklat mula untuk mencairkan, dan kemudian kacau dengan teliti dengan spatula plastik. Apabila hampir semua coklat mencair, kacau dengan konsisten sehingga ia cerah, licin berkilat, dan cair sepenuhnya.

Friday, June 1, 2012

Chocolate-Dipped Mango


Mangga kering disalut dalam coklat pahit manis dan didebukan dengan cili merah pedas dalam resipi mudah ini, resepi yang lazat. Gabungan buah-buahan yang manis dan kenyal, coklat yang kaya membuat keping Mangga Dicelup Coklat benar-benar istimewa.


Bahan-bahan:


6 auns mangga kering
9 auns coklat pahit manis (kira-kira 1.5 cawan - dicincang)
1-2 sudu kecil cayenne pepper

Penyediaan:

1. Sediakan lembaran pembakar dengan lapisan aluminium foil. Jika mangga kering anda dalam ketulan yang besar, hiris mereka ke dalam "jari" nipis yang akan menjadi lebih mudah untuk dikendalikan dan makan.

2. Letakkan coklat cincang dalam microwave-safe bowl dan microwave hingga cair, kacau selepas setiap 30 saat untuk mengelakkan daripada pemanasan melampau.

3. Setelah cair, kacau sehingga coklat nampak licin. Biarkan ia sejuk selama beberapa minit.

4. Pegang sekeping mangga kering pada satu hujung, dan celup sebahagian besar hujung mangga ke dalam coklat cair, meninggalkan hanya sebahagian kecil tanpa dicelup. Keluarkan mangga dari coklat dan kikis lebihan pada bibir mangkuk untuk membuang coklat yang berlebihan. Letakkan kepingan mangga dicelup pada lembaran pembakar yang disediakan.

5.Ulangi mencelup dengan baki hirisan mangga dan coklat cair. Manakala coklat masih basah, taburkan sedikit debu lada cayenne.

6. Letakkan dulang pembakar di dalam peti sejuk untuk mengeraskan coklat, selama kira-kira 20 minit. Sebaik sahaja coklat keras, mangga dicelup coklat boleh dihidangkan dengan serta-merta atau disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk selama seminggu.

Note: Oleh kerana resepi ini menggunakan coklat biasa yang tidak ditempa, coklat akan menjadi lembut jika terdedah kepada haba pada jangkamasa yang lama.Untuk mengelakkan perkara ini, anda boleh tempa coklat, atau menggunakan salutan gula-gula coklat.

Tempa (Tempering)

Coklat yang telah ditempa dengan sempurna adalah kunci kepada produk coklat yang profesional.Coklat sedap yang telah ditempa haruslah licin dengan warna yang agak cerah.. Jika anda bercadang untuk membuat manisan, coklat mestilah ditempa supaya ianya senang dikendalikan dan menghasilkan manisan yang lazat dan cantik. Belajar bagaimana memberi perasaan kepada coklat dengan beberapa langkah mudah ini.



Monday, May 28, 2012

Raspberry Bites Coklat Putih


Raspberry Bites Coklat Putih tidak mungkin semudah ini. Coklat putih dan raspberi segar bergabung untuk membentuk satu manisan yang cantik yang sempurna manis dan masam.
Kerana manisan ini adalah begitu mudah, kualiti ramuan adalah perkara utama. Saya suka menggunakan bar coklat putih yang baik apabila membuat manisan ini. Jika anda menggunakan cip coklat putih, anda mungkin mahu menambahkan sedikit shortening atau minyak sayur untuk melembutkannya dan membuat ia mudah untuk dibentuk menjadi bola bulat kecil.


Bahan-bahan:

6 oz coklat putih, dihiris halus (lebih kurang 1 cawan)
1.5 paint raspberries segar

Penyediaan:

1. Sediakan dulang pembakar dengan lapisan aluminum foil atau waxed paper.

2. Letakkan coklat putih didalam mangkuk microwave-safe dan microwave sehingga cair, kacau setiap 30 saat untuk mengelakkan overheating. Coklat putih amat sensitif pada haba, jadi hentikan memanas sebelum semua hirisan mencair.

3. Menggunakan sudu kecil, letakkan titisan coklat putih lebih kurang 1” ukurlilit pada bekas pembakar yang telah tersedia. Letakkan raspberries segar diatas tiap titisan.

4.Letakkan didalam peti sejuk, kira-kira 15 minit. Sebaik sahaja coklat mengeras, Raspberry Bites Coklat Putih boleh dihidangkan dengan segera, atau boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk selama 2-3 hari.

Sunday, May 27, 2012

Bagaimana Untuk Memilih Coklat?

Kualiti coklat yang anda gunakan akan menjadi aspek utama bagaimana rasa akhir manisan yang anda hasilkan. Coklat tidak semua yang berkualiti tinggi dan biasanya, terdapat pertalian yang kuat di antara kualiti dan harga. Ini bukan bermaksud bahawa anda perlu sentiasa membeli coklat yang paling mahal, tetapi mengetahui bahawa coklat berkualiti tinggi dengan jumlah besar mentega coklat dan warna coklat akan menyebabkan kos yang lebih.

Memilih coklat harus menjadi suatu pertemuan neurologi. Sebelum anda merasai coklat, lihatnya dengan teliti. Anda mahu coklat yang mempunyai luaran yang berkilat dan bebas daripada ketidaksempurnaan. Jika luarannya rosak, gelap, atau kekelabuan, ini boleh menjadi petunjuk bahawa coklat yang terlibat adalah lama atau telah terlibat dalam keadaan ekstrem dalam julat haba atau pengurusannya. Seterusnya, pecahkan coklat pada beberapa bahagian. Anda mahu coklat segar dan "snap". Jika ia bertukar atau crumble, ini bermakna kualiti adalah rendah atau coklat sudah lama.

Coklat yang baik mempunyai bau coklat yang "wangi". Gosok kedua-dua tangan anda kemudian letakkan diluar untuk memanaskan coklat dan kemudian anda akan bau "wangian" coklat. Jika tidak ada aroma seperti coklat, atau jika aromanya dipengaruhi oleh rasa perisa vanila atau lain-lain bahan, ia mungkin tidak akan bau sangat seperti coklat. Coklat dengan cepat dapat menyerap bau dari atmosfera, jadi ambil perhatian jika aroma coklat anda seperti java, teh, atau "wangian" makanan lain.

Akhirnya, rasa coklat. Beri perhatian kepada cara ia menyentuh dalam mulut anda: adakah ia berlilin? Tidak menyenangkan, lembut atau padat? Adakah ia rasa sedikit licin? Adakah ia eksotik atau licin? Secara tipikal, lembut, rasa seperti baldu adalah disyorkan. Juga melihat apakah pilihanan yang boleh anda dapati. Biasanya coklat terdiri daripada bunga, lemon atau limau nipis, buah-buahan, java. Perhatikan jika yang rasanya keluar semua sekali gus, atau jika ia beransur-ansur mewujudkan kekuatan dan kekal selepas coklat telah berbaki. Yang penting, percaya kepada pilihan anda sendiri. Coklat lazat keutamaan peribadi adalah sangat peribadi dan anda tahu apa pilihan yang sangat baik untuk anda, jadi pilih coklat dan anda akan menghargai makan.

Terdapat banyak, banyak syarikat pengeluar coklat yang berbeza dan coklat untuk dipilih. Jenama termasuk: Belcolade, Blommer, Chocolate Robert, Callebaut, Carma, El Rey, Felchin, Ghiradelli, Guittard, Lindt, Scharffen Berger, Valrhona, Van sketches, dan Wilbur.

Monday, April 23, 2012

Cari Kesihatan Dengan 5 Makanan Antioksida Tertinggi

Anti-oksidan adalah nilai pemakanan yang sangat berkesan menghalang, mengurangkan, melambatkan, atau membaiki kerosakan oksidatif kepada tisu dalam badan disebabkan kepada toksin. Penggunaan toksin boleh menyebabkan kanser, strok jantung, penyakit jantung yang berkaitan, cepat tua, dan banyak keadaan penyakit degeneratif yang lain. Sel-sel tidak akan berfungsi dengan betul apabila toksin memberi kesan kepada mereka. Radikal berlaku dalam kadar metabolik biasa dalam badan kita, tetapi mereka juga telah dipercepatkan oleh kesan ekologi seperti pencemaran, rokok dari orang lain, sinar, dan semburan pepijat. Terdapat makanan tertentu yang mengandungi banyak polifenol semasa dalam antioksidan. Berikut adalah lima daripada makanan antioxidising tertinggi:


#1 Kopi

Antioksidan yang terdapat dalam kopi bersifat asid chlorogenic dan asid caffeic berkesan dalam mencegah kanser kolon dan rektum. Ianya dapat memperbaiki mood peminum kopi, serta membantu dalam fungsi saluran darah. Bagi wanita minum kopi boleh mengurangkan risiko strok hampir pada separuh. Kajian juga dijalankan untuk menentukan hubungan antara minum kopi dan pencegahan penyakit kencing manis dan Parkinson. Meminum kopi tanpa kafein juga dapat mengurangkan sakit kepala.

#2 Teh Putih

Hakikat bahawa teh putih dikukus, bukannya kering, selepas memetik teh meningkatkan keupayaan antioksidan. Penyelidikan menunjukkan bahawa teh putih menawarkan lebih banyak faedah daripada apa yang difikirkan dan ia mengandungi lebih banyak antioksidan berbanding mana-mana teh(bahkan lebih daripada teh hijau). Teh putih adalah berkesan terutamanya dalam melambatkan proses penuaan dan ia boleh merendahkan tekanan darah.

#3 Coklat

Flavonoid dalam coklat mempunyai sifat antioksidan yang kuat yang dapat melindungi terhadap penyakit-penyakit degeneratif. Kajian menunjukkan kaitan antara tahap flavonoid yang tinggi dalam darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes jenis 2, asma dan jenis kanser tertentu. Manfaat antioksidan dalam koko mentah itu sendiri, semakin gelap warna coklat adalah lebih berkesan berbanding coklat susu kerana ia mengandungi kepekatan koko yang lebih tinggi.

#4 Beras Hitam

Kajian telah menunjukkan bahawa antioksidan dalam beras hitam (dipanggil antosianin) adalah memberi manfaat kepada otak dan boleh meningkatkan daya ingatan, melambatkan penurunan mental penuaan, serta membantu untuk mencegah penyakit jantung dan kanser. Mengandungi lebih antioksida berbanding blueberry, beras hitam juga dikenali kerana sifat anti-radang.

#5 Blueberries

Blueberry dikenali sebagai sumber antioksidan polifenol yang sangat baik. Orang asli Amerika di Maine menggunakannya sebagai khasiat penyembuhan mereka yang kuat. Pada tahun 2007, penyelidik menemui blueberry juga boleh melambatkan tercetusnya penyakit Alzheimer `s. Blueberry juga telah terbukti untuk mengurangkan kolesterol, mencegah jangkitan kencing, mengurangkan gula dalam darah, menurunkan tekanan darah, dan meredakan gejala-gejala kemurungan.

Friday, April 20, 2012

Coklat Digunakan Untuk Beribu-ribu Tahun Sebagai Agen Penyembuhan

Seperti yang diketahui umum, koko mengandungi campuran yang kuat meningkatkan kesihatan antioksidan. Kebanyakan orang tidak mengetahuinya, tetapi koko adalah herba hutan hujan. Secara teknikal dikenali sebagai Theobroma Koko, biji koko telah digunakan untuk beribu-ribu tahun oleh suku kaum pribumi di Asia Selatan dan Amerika Tengah.

Koko digunakan untuk memerangi parasit, untuk mengatasi kesan snakebites, dan sebagai antiseptik umum. Ia lebih daripada gula-gula sahaja. Untuk membaca lebih lanjut mengenai sejarah tumbuhan ini, sila layari laman koko di Raintree Nutrition, salah satu daripada sumber-sumber yang saya syorkan untuk maklumat tentang herba hutan hujan dan tumbuhan ubat-ubatan.

Apa yang menarik mengenai artikel ini ialah penyelidik Barat sudah mula menyedari sifat-sifat penyembuhan yang kuat hadiah dari alam semulajadi ini. Apa yang sains Barat masih belum mengakui, walau bagaimanapun, adalah fakta bahawa coklat juga mengandungi sebatian psikoaktif yang mewujudkan penagihan kimia tulen manakala sebahagian besar mengubah mood mereka yang makan. Apabila orang mengatakan mereka ketagih untuk coklat, mereka, sebenarnya, betul. Mari berharap FDA tidak mengisytiharkan coklat sebagai drug dan cuba untuk mengawalnya.

Saturday, April 7, 2012

Peanut Butter and Chocolate Truffles

1 C peanut butter chips 3/4 C butter 1/2 cup cocoa 1 can (14 oz) sweetened condensed milk 1 tablespoon vanilla
Coatings: crushed graham cracker crumbs, confectioners sugar or crushed nuts

Makes about 3 dozen truffles
In a heavy saucepan, over low heat, melt chips with butter. Stir in cocoa until smooth. Add condensed milk and vanilla. Cook and stir until thickened and well blended, about 4 minutes. Remove from heat. Chill until firm enough to handle. Shape into 1 inch balls. Roll in desired coating. Chill until firm. Store, covered in refrigerator

Wednesday, April 4, 2012

Mocha Truffles

Mocha Truffles

2 packages (12 oz each) Semisweet chocolate chips
8 oz. cream cheese, softened 3 T instant coffee granules 2 tsp. water 1 lb. good dark chocolate cocoa confectionery coating white confectionery coating, optional

Makes about 5 1/2 dozen In a microwave-safe bowl or double boiler, melt chocolate chips. Add cream cheese, coffee and water; mix well. chill until firm enough to shape. shape into 1" balls and place on a waxed paper-lined cookie sheet. Chill for 1-2 hours or until firm. Melt chocolate coating in microwave-safe bowl or double boiler. Dip balls and place on waxed paper to harden. If desired, melt white coating and drizzle over truffles

Tuesday, April 3, 2012

Adakah Ketagihan Coklat Wujud?

Kemahuan coklat adalah terlalu umum, tetapi adakah boleh kita terjemahkan berdasarkannya? Bolehkah kemahuan yang mendesak terhadap bahan yang lazat ini boleh dianggap sebagai ketagihan?

Kita biasanya mahukan makanan berdasarkan keperluan luaran dan keadaan psikologi dan bukannya keinginan sebenar untuk makan. Kita cenderung untuk menjadi letih, bermasalah atau kecewa dengan serta-merta sebelum mengalami kecenderungan, jadi satu cara menggambarkan kecenderungan ialah self-medication terhadap rasa kecewa.

Coklat adalah makanan yang paling kerap diidamkan oleh wanita dan wanita banyak menggambarkan diri mereka sebagai 'chocoholic'. 'Chocoholic' adalah pembentukan tabiat, dimana ia menghasilkan rasa kesejahteraan serta-merta dan walaupun menahan diri akan menyebabkan tanda-tanda kelemahan.

Apabila kita makan makanan yang lazat dan tinggi lemak, seperti coklat, ini dilancarkan, menjadikan kita merasakan lebih kesejahteraan. Ini sebahagiannya menjelaskan kecenderungan tipikal dalam gangguan berkala yang berkesan (SAD) dan simptom pra-haid.

Pada wanita, "keinginan" berlaku kepada corak bulanan, yang menunjukkan paras hormon. Satu laporan baru-baru ini dalam jurnal New Researcher menunjukkan individu boleh menjadi terlalu tertarik kepada gula dan lemak dalam makanan yang bersedia. Dr Bob Hoebel mendapati bahawa tikus yang diberi makan gula menjadi masalah apabila gula telah dihapuskan. Tanda-tanda termasuk menggetap gigi  - sama seperti yang dilihat pada individu yang menghisap rokok atau morfin. Dr. Hoebel menganggap makanan tinggi lemak mengaktifkan opioid atau "bahan kimia keseronokan" dalam minda. Konsep ini disokong oleh banyak kajian lain.

Coklat mengandungi beberapa bahan-bahan semulajadi, semua yang boleh menyebabkan emosi psikologi seperti bahan adiktif yang lain. Saintis di Sekolah Tampere di Finland mendapati bahawa  "penagih coklat" mendedahkan perasaan lebih negatif dan kebimbangan yang lebih besar. Mereka melihat bahawa pemakan junkies coklat menunjukkan sifat-sifat ketagihan yang kerap kerana mereka dipaparkan mahu coklat yang lazat, kelakuan memakan kerap dan infrequent emotions.

Walaupun terdapat persamaan antara penagih coklat dan penggunaan dadah, biasanya penyelidik percaya bahawa ketagihan coklat bukanlah ketagihan yang sebenar. Sementara coklat tidak mengandungi kemungkinan-bahan mengubah mood, ini semua ditemui di tahap yang lebih besar dalam makanan lain seperti bayam. Pelbagai ciri saraf coklat - rasa yang indah, permukaan dan bau - nilai pemakanan, dan bahan-bahan, bersama-sama dengan hormon perasaan tidak menentu, kebanyakannya menggambarkan kecenderungan coklat.

Coklat dilihat sebagai "naughty but nice" - lazat, tetapi sesuatu yang perlu ditentang. Ini menunjukkan bahawa hasrat yang lebih, berkemungkinan trend sosial daripada satu fizikal. Kekurangan keupayaan untuk mengawal memakannya mungkin disebabkan oleh sifat-sifat yang wujud dan persekitaran semasa hari ini.

"Dahulu manusia yang mencari makanan," menurut Pakar di Baylor College Of Remedies, Dr Ken Goodrick. "Sekarang makanan mencari kita."

Kita keliru dengan pengiklanan, tawaran membeli-belah yang besar-besaran, banyak makanan berkalori tinggi dan keghairahan untuk langsing. Tekanan kehidupan moden sering membuat kita beralih kepada makanan untuk keselesaan, kemudian kembali ke diet yang terhad. Percubaan untuk menghadkan diri kita sebelum kita dipenuhi meningkatkan hasrat untuk coklat yang lazat.

Monday, April 2, 2012

Chocolate Truffles

½ Cup unsalted butter
2 1/3 C confectioner’s sugar
½ C cocoa

1/4 cup heavy or whipping cream 1 1/2 teaspoon vanilla

Centers: pecan, walnuts, whole almonds or after-dinner mints

Coatings: coconut, crushed nuts,confectioners sugar

Makes about 3 dozen truffles
Cream butter in large mixer bowl. Combine 2 1/2 cups confectioners' sugar and the cocoa; add alternately with cream and vanilla to butter. Blend well. Chill until firm. Shape small amount of mixture around desired center; roll into 1 inch balls. Drop into desired coating and turn until well covered. Chill until firm. 

Tujuh Sebab Untuk Makan Darkish Chocolate (Coklat Gelap)

Semakin banyak faktor kesihatan yang ditemui dengan memakan darkish chocolate. Banyak yang akan ditunjukkan di sini. Tetapi pertamanya, memahami bahawa pemanis asli yang dibawa masuk ke dalam industri ini di bawah tawaran perdagangan yang adil adalah yang terbaik.

Beberapa pembuat utama darkish chocolate menggunakan hamba kanak-kanak Afrika-amerika untuk memetik koko. Semakin gelap darkish chocolate semakin kurang kandungan gula, produk penggunaan, dan bahan-bahan lain, lebih dekat ia kepada coklat.

Coklat susu darkish mengandungi gula, yang menafikan kelebihan kesihatan, yang boleh menyebabkan kanser malignancy, elakkannya.

Menurut perisytiharan Dr. Debra Miller di  Chemistry Central Publication, "biji koko adalah nilai pemakanan yang menyediakan 'Buah Super' melebihi struktur makronutrien mereka."(1)

Menariknya, seseorang tidak perlu makan banyak darkish chocolate setiap hari untuk mendapatkan kelebihan kesihatan. Cuma makan sedikit, seperti sepotong atau dua secara harian akan menyokong kesihatan.

Penyelidikan hampir 20,000 individu di Malaysia menyimpulkan bahawa orang-orang yang memakan 7.5 h manisan sehari mendapat kelebihan kesihatan seperti memakan darkish chocolate. Manisan organik biasanya 100 h.(1)

Manfaat darkish chocolate

Keselamatan jantung dan strok: Darkish chocolate mengurangkan tekanan darah tinggi, yang mengurangkan risiko kemalangan vaskular serebral dan kemaangan serebrum vaskular.(1)

Mengurangkan peluang malignansi kanser kolon: polifenol Coklat dari manisan mengelakkan kanser malignan saluran usus. Ini telah ditentukan dalam kajian oleh Institut Sains dan Teknologi Makanan dan Diet di Sepanyol, yang telah disiarkan dalam Diet journal Molekular. (2)

Lemak sihat: lemak dalam darkish chocolate tidak sedikit pun meningkatkan kolesterol. Ia mengandungi banyak asid oleik, jenis keasidan lemak yang ditemui dalam minyak zaitun, yang menghalang masalah pusat dan menggalakkan tindakan antioksidan. (3)

Meningkatkan metabolisme glukosa: Darkish chocolate (70% campur) menyekat kebimbangan paras glukosa untuk membantu mengelakkan diabetes dan obesiti. Ketidakselesaan yang mengejutkan! (3)

Meningkatkan mood: Penyelidikan bahawa manisan ini mengandungi dan meningkatkan pengeluaran endorphin.Ia antidepresan semulajadi. (4)

Meningkatkan proses berfikir: Guru di Nottingham University, Ian MacDonald menggunakan analisis MRI untuk menentukan tindakan minda yang lebih baik dengan orang yang baru sahaja minum minuman koko. (4) Semoga mereka tidak perlu melalui ujian MRI yang terlalu banyak yang akan menggoreng otak mereka!

Melegakan PMS: Ini adalah tip untuk lelaki yang memberi manisan kepada isteri-isteri mereka dan rakan-rakan wanita. (5)

Banyak faktor untuk menikmati manisan semulajadi sekurang-kurangnya 70% coklat. Terdapat jenama dengan 80% hingga 90% juga. Ini bukan manisan anak-anak anda dengan banyak gula atau inti kaya dan berwap nuget, dan sebagainya. Mereka adalah semi-manis di tahap terbaik.

Yang lebih pahit menjadi lebih baik. Ia bukan sukar untuk digunakan jika anda benar-benar suka darkish chocolate. Menghargai  darkish chocolate dengan pengetahuan bahawa ia sebenarnya sangat baik untuk anda.

Wednesday, March 28, 2012

Dua Pemain Utama Dalam Sejarah Industri Coklat


Begitu ramai 'pemain' dalam pasaran coklat dan yang paling popular adalah Hershey dan Nestle, memonopoli bahagian pasaran yang cukup besar dalam pasaran coklat darkish.