Sebaik-baiknya, coklat harus disimpan di dalam bekas yang kering, gelap. Suasana yang sempurna sepatutnya 60-70 darjah F, mempunyai lembapan yang rendah (kurang daripada 50 peratus), jauh dari cahaya matahari, dan jauh dari mana-mana makanan atau lain-lain ramuan dengan bau berkuasa yang boleh mempengaruhi coklat. Keadaan pengalaman kerap tinggi boleh menyebabkan mentega coklat dalam coklat meningkat kepada kawasan atas, mewujudkan "blossom" naungan kelabu gelap yang menyedihkan. Ini adalah kelemahan yang remeh-temeh yang boleh diperbaiki dengan mengurangkan suhu coklat. Walau bagaimanapun, di samping untuk "blossom", manis boleh menjadi tengik apabila didedahkan kepada cahaya yang kuat, yang nyata akan memberi kesan rasa dan kualiti coklat.
Jika anda tinggal di kawasan yang sangat panas dan tidak mempunyai aircond, anda mungkin perlu menyimpan coklat anda di dalam peti sejuk untuk mengelakkan ia daripada berkurangan. Untuk 'mengunci' coklat, letakkannya dalam pakej yang kedap udara dan tidak menghapuskan daripada pakej sehingga ia telah dinaikkan kepada 70 tahap, untuk mengelakkan terjadinya kelembapan atau lembapan daripada terbina pada coklat. Titisan air ini akan mengelakkan coklat daripada berkurangan dan mungkin memberi kesan kepada struktur coklat apabila dicairkan.
0 comments:
Post a Comment