Labels

Monday, April 23, 2012

Cari Kesihatan Dengan 5 Makanan Antioksida Tertinggi

Anti-oksidan adalah nilai pemakanan yang sangat berkesan menghalang, mengurangkan, melambatkan, atau membaiki kerosakan oksidatif kepada tisu dalam badan disebabkan kepada toksin. Penggunaan toksin boleh menyebabkan kanser, strok jantung, penyakit jantung yang berkaitan, cepat tua, dan banyak keadaan penyakit degeneratif yang lain. Sel-sel tidak akan berfungsi dengan betul apabila toksin memberi kesan kepada mereka. Radikal berlaku dalam kadar metabolik biasa dalam badan kita, tetapi mereka juga telah dipercepatkan oleh kesan ekologi seperti pencemaran, rokok dari orang lain, sinar, dan semburan pepijat. Terdapat makanan tertentu yang mengandungi banyak polifenol semasa dalam antioksidan. Berikut adalah lima daripada makanan antioxidising tertinggi:


#1 Kopi

Antioksidan yang terdapat dalam kopi bersifat asid chlorogenic dan asid caffeic berkesan dalam mencegah kanser kolon dan rektum. Ianya dapat memperbaiki mood peminum kopi, serta membantu dalam fungsi saluran darah. Bagi wanita minum kopi boleh mengurangkan risiko strok hampir pada separuh. Kajian juga dijalankan untuk menentukan hubungan antara minum kopi dan pencegahan penyakit kencing manis dan Parkinson. Meminum kopi tanpa kafein juga dapat mengurangkan sakit kepala.

#2 Teh Putih

Hakikat bahawa teh putih dikukus, bukannya kering, selepas memetik teh meningkatkan keupayaan antioksidan. Penyelidikan menunjukkan bahawa teh putih menawarkan lebih banyak faedah daripada apa yang difikirkan dan ia mengandungi lebih banyak antioksidan berbanding mana-mana teh(bahkan lebih daripada teh hijau). Teh putih adalah berkesan terutamanya dalam melambatkan proses penuaan dan ia boleh merendahkan tekanan darah.

#3 Coklat

Flavonoid dalam coklat mempunyai sifat antioksidan yang kuat yang dapat melindungi terhadap penyakit-penyakit degeneratif. Kajian menunjukkan kaitan antara tahap flavonoid yang tinggi dalam darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes jenis 2, asma dan jenis kanser tertentu. Manfaat antioksidan dalam koko mentah itu sendiri, semakin gelap warna coklat adalah lebih berkesan berbanding coklat susu kerana ia mengandungi kepekatan koko yang lebih tinggi.

#4 Beras Hitam

Kajian telah menunjukkan bahawa antioksidan dalam beras hitam (dipanggil antosianin) adalah memberi manfaat kepada otak dan boleh meningkatkan daya ingatan, melambatkan penurunan mental penuaan, serta membantu untuk mencegah penyakit jantung dan kanser. Mengandungi lebih antioksida berbanding blueberry, beras hitam juga dikenali kerana sifat anti-radang.

#5 Blueberries

Blueberry dikenali sebagai sumber antioksidan polifenol yang sangat baik. Orang asli Amerika di Maine menggunakannya sebagai khasiat penyembuhan mereka yang kuat. Pada tahun 2007, penyelidik menemui blueberry juga boleh melambatkan tercetusnya penyakit Alzheimer `s. Blueberry juga telah terbukti untuk mengurangkan kolesterol, mencegah jangkitan kencing, mengurangkan gula dalam darah, menurunkan tekanan darah, dan meredakan gejala-gejala kemurungan.

0 comments:

Post a Comment