Labels

Wednesday, August 1, 2012

Mengapa Mereka Kata Coklat Bermanfaat Untuk Kesihatan?

Adakah coklat mempunyai manfaat untuk kesihatan? Beberapa kajian dan penyelidikan yang dibuat tidak lama dahulu mencadangkan ia mempunyai manfaat untuk kesihatan. Malah, banyak bahan kimia yang terkandung dalam coklat telah didapati memberi manfaat kepada kesihatan. Jadi, ia tidak bercanggah dengan mitos lama dan separuh benar yang mengatakan bahawa apa-apa yang kelihatan dan rasa baik adalah buruk.
Manfaat kesihatan adalah benar bagi koko, coklat gelap dan makanan coklat yang diproses secara minimum. Selain daripada kuprum dan magnesium yang membantu dalam mengawal tekanan darah dan denyutan jantung, ia mengandungi flavonoid, yang juga dijumpai dalam teh hijau - tinggi antioksidan. Seperti yang anda mungkin tahu, antioksidan baik untuk kesihatan kerana mereka memberi beberapa faedah kesihatan, seperti berikut:

  • Meningkatkan peredaran darah
  • Tekanan darah yang lebih rendah
  • Merangsang buah pinggang, memperbaiki penghadaman
  • Boleh membantu pesakit yang kurang selera makan, batu karang, dan anemia
  • Meningkatkan fungsi endotelium
  • Menentang radikal bebas dan lain-lain molekul pemusnah yang dikenali untuk mencetuskan strok dan penyakit jantung.
  • Mengurangkan kematian berkaitan penyakit hati
Terdapat dua jenis Flavonoid, epicatechins dan catechin. Catechin telah didapati banyak terdapat dalam makanan coklat yang diproses secara minimum dan koko. Ini bermanfaat untuk membantu dalam mencegah penyakit-penyakit jantung dan mungkin masalah kanser. Ia juga membantu meningkatkan sistem imun seseorang individu, yang ini juga baru-baru ini telah ditemui oleh pakar-pakar. Catechins boleh dijumpai tiga kali ganda dalam coklat berbanding dengan yang terdapat di dalam teh.

Walaupun manfaat kesihatan ditemui didalam coklat, anda perlu berhati-hati pada jenis dan jumlah coklat yang anda makan atau minum. Kerana apa-apa yang berlebihan boleh menjadi buruk kepada kesihatan, dan begitu juga dengan coklat. Makan coklat dalam kuantiti yang tinggi masih boleh menyebabkan berat badan dan akhirnya mencetuskan penyakit terutamanya jika anda mengambil jenis coklat yang kurang sihat.

Untuk mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan, anda perlu memilih jenis coklat yang betul  kerana tidak semua jenis coklat baik. Sebagai contoh, jenis coklat yang sangat diproses seperti yang dalam bentuk gula-gula dan bar berkalori tinggi, gula dan kandungan lemak, oleh itu ia perlu dielakkan. Jenis yang sihat adalah coklat gelap, koko, dan mana-mana coklat lain yang diproses secara minimum.

Ini adalah berkaitan dengan kajian yang menunjukkan kesan dengan memakan coklat yang dilakukan oleh pakar-pakar. Dalam satu kajian yang yang tertentu, separuh daripada kumpulan memakan coklat gelap manakala yang lainnya memakan coklat putih. Orang-orang yang makan coklat putih, tidak menunjukkan sebarang perubahan dalam tekanan darah, manakala yang lain yang makan coklat gelap, jauh menurunkan tekanan darah sistolik mereka.

Dalam satu lagi kajian yang dijalankan di Universiti Pennsylvania State, kumpulan yang berbeza menerima diet rendah lemak, kecuali setengah mendapat snek tinggi karbohidrat dan yang lain memakan coklat bar rendah lemak untuk tempoh masa tertentu. Kedua-dua kumpulan tidak menunjukkan perbezaan dalam tahap kolesterol tidak baik atau LDL selepas itu. Walau bagaimanapun, mereka yang makan bar coklat tidak menunjukkan peningkatan dalam trigliserida, jenis lemak darah yang menyebabkan risiko penyakit jantung dan kolesterol baik atau HDL.

Daripada kajian ini, ia menunjukkan bagaimana coklat sebenarnya boleh menjadi makanan diet yang baik. Walau bagaimanapun, peserta hanya diberi makan coklat dalam kuantiti minimum, oleh itu ia masih tidak digalakkan untuk mengambil lebih daripada apa yang diperlukan untuk anda. Juga, jangan lupa untuk mengelakkan makanan coklat yang tinggi dalam perasa tiruan, dengan produk tenusu, dan gula. Ingat ini: kurang ianya diproses, anda akan mendapat manfaat kesihatan dari coklat.

0 comments:

Post a Comment